Wybieramy piekarnik

Wybór piekarnika zależy głównie od naszych potrzeb i zasobności portfela, ponieważ piekarniki do zabudowy, gdzie płyta zazwyczaj umieszczana jest oddzielnie od piekarnika, są droższym rozwiązaniem. Jeśli wolimy mieć płytę oraz piekarnik obok siebie, najlepiej zdecydować się na tradycyjne rozwiązanie.

Nowoczesne propozycje to najczęściej piekarnik w słupku, na ścianie, jak również w ciągu, pod blatem. Są to piekarniki samowystarczalne, które do prawidłowego funkcjonowania nie potrzebują płyty grzewczej.

Piekarniki, które są połączone z płytą grzewczą, posiadają wspólny panel sterowania. Jest to nadal najbardziej popularne rozwiązanie, głównie ze względu na cenę, ale i na funkcjonalność, ponieważ taką kuchenkę można umiejscowić w kuchni o różnych rozmiarach.

Tradycyjny piekarnik służy do pieczenia posiłków. Coraz więcej modeli ma dodatkowe możliwości, m.in. pieczenie na parze, w przypadku piekarnika parowego. Inne piekarniki posiadają termoobieg, funkcje pieczenia na rożnie, jak również mikrofalówki.

Wybór piekarnika powinien być uzależniony głównie od tego, co lubimy jeść oraz jak przygotowujemy potrawy, jak również od tego, czy posiadamy fundusze na zabudowę kuchni oraz jakich rozmiarów jest kuchnia. Jeśli jest to niewielkie pomieszczenie, warto zastanowić się nad piekarnikiem kompaktowym, ponieważ jest sporo mniejszy od tradycyjnego.

W przypadku piekarnika elektrycznego konieczne jest sprawdzenie klasy energetycznej, ponieważ tylko klasa A zapewnia najmniejsze zużycie energii.

Szybkowar – sposób na...

Nasze społeczeństwo coraz częściej szuka skutecznej diety, często głodzimy...

Płyty indukcyjne coraz...

Płyty indukcyjne są coraz bardziej popularne. Działają na zasadzie indukcji...

Mail: kontakt@sensowne.pl

Zobacz także